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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
24/07/2023 |
Actualizado : |
24/07/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Autor : |
FERNÁNDEZ-TURREN, G.; CAJARVILLE, C.; PÉREZ-RUCHEL, A.; HIRIGOYEN, D.; CONSTANTÍN, M.; GONZÁLEZ, V.; MADERA, J.; EIRALDI, F.; KOZLOSKI, G.V.; REPETTO, J.L. |
Afiliación : |
GONZALO FERNÁNDEZ-TURREN, Departamento de Bovinos, Facultad de Veterinaria - Instituto de Producción Animal-UdelaR, Ruta 1 km 42,500, CP 80100, San José, Uruguay.; CECILIA CAJARVILLE, Departamento de Nutrición Animal, Facultad de Veterinaria - Instituto de Producción Animal-UdelaR.; ANALÍA PÉREZ-RUCHEL, Departamento de Nutrición Animal, Facultad de Veterinaria - Instituto de Producción Animal-UdelaR.; DARÍO JAVIER HIRIGOYEN TREVIN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARINA CONSTANTÍN, Laboratorio de nutrición Cooperativa COLAVECO, Uruguay.; VÍCTOR GONZÁLEZ, Laboratorio de nutrición Cooperativa COLAVECO, Uruguay; JENNIFER MADERA, Laboratorio de nutrición Cooperativa COLAVECO, Uruguay.; FULVIO EIRALDI, Veterinario de ejercicio liberal.; GILBERTO V. KOZLOSKI, Laboratorio de Nutrición de Rumiantes, Universidad Federal de Santa María, Brasil.; JOSÉ L. REPETTO, Departamento de Bovinos, Facultad de Veterinaria - Instituto de Producción Animal-UdelaR, Ruta 1 km 42,500, CP 80100, San José, Uruguay. |
Título : |
Evaluación nutritiva de harinas y expeller de soja presentes en Uruguay en la alimentación de vacas lecheras. [Nutritional evaluation of soybean meal and expellers present in Uruguay in the dairy cattle feeding.] |
Complemento del título : |
Sección: Artículos originales. |
Fecha de publicación : |
2018 |
Fuente / Imprenta : |
Veterinaria (Montevideo), 2018, v. 54, no. 209, p. 31-38. -- OPEN ACCESS. |
ISSN : |
0376-4362 (impresa); 1688-4809 (en línea). |
DOI : |
10.29155/VET.54.209.5 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Article history: Recibido 11 Noviembre 2017; Aceptado 19 Abril 2018; Publicado 1 Mayo 2018. -- Autor para correspondencia: G. Fernández-Turren, email to: gonzalofernandezt@gmail.com -- Publicación de la Sociedad de Medicina Veterinaria del Uruguay (SMVU). |
Contenido : |
RESUMEN.- La composición química y degradabilidad ruminal de los subproductos derivados de la soja pueden verse afectadas según su proceso industrial de obtención. El objetivo de este estudio fue determinar el valor proteico en vacas lecheras de harinas y expeller de soja presentes en Uruguay. Se obtuvieron muestras de estos subproductos en distribuidores de alimentos para vacunos de la cuenca lechera uruguaya. Se analizó la composición química, degradabilidad ruminal in situ (determinando: fracción soluble, tasa de degradación y degradabilidad efectiva) y su fermentescibilidad in vitro. Se comparó la composición química y degradabilidad ruminal in situ de las muestras con la base de datos del programa NRC (NRC, 2001). Todos los resultados fueron comparados a través de un análisis de varianza. Las harinas presentaron menor contenido de extracto etéreo, materia orgánica y mayor contenido proteico (P<0,05), mayor tasa de degradación y degradabilidad efectiva in situ, además de una mayor tasa de producción de gas in vitro en comparación con los expeller (P<0,01). La degradabilidad ruminal in vitro no varió entre subproductos (P=0,432). La comparación de datos con la base del NRC (NRC, 2001) indicó una menor producción de leche (L/d) debido a una mayor degradabilidad ruminal de las harinas y expeller evaluados. En base a las diferencias encontradas entre la composición química y degradabilidad ruminal de los subproductos analizados y los datos incorporados en el programa (NRC, 2001) sería recomendable emplear datos nacionales a la hora de formular dietas. ------------------- SUMMARY.- The chemical composition and ruminal degradability of soybean by products can be affected by the industrial processes through which are obtained. The objective of this study was to determine the protein value for dairy cows of soybean meal and expeller present in Uruguay. Samples of soybean meal and expeller were taken from several Uruguayan suppliers. The chemical composition, in situ ruminal degradability (determining: soluble fraction, degradation rate and effective degradability) and its in vitro degradability of protein were analyzed. The chemical composition and in situ ruminal degradability of the samples were compared with the NRC (NRC, 2001) software database. All the results were compared through an analysis of variance. The soybean meal presented a lower content of ether extract and organic matter with a higher protein content (P<0.05), higher rate of degradation and effective degradability in situ, in addition
to a higher rate of in vitro gas production when compared with expeller (P<0,01). In vitro ruminal degradability did not vary between byproducts (P=0.432). The results of the simulation indicate that the production is lower than that of which is predicted by the NRC (NRC, 2001), because to a higher protein degradability of soybean meal and expeller evaluated. Based on the differences found between the chemical composition and
ruminal degradability of the byproducts analyzed and the data incorporated in the software (NRC, 2001), it would be advisable to use national data when formulating diets. MenosRESUMEN.- La composición química y degradabilidad ruminal de los subproductos derivados de la soja pueden verse afectadas según su proceso industrial de obtención. El objetivo de este estudio fue determinar el valor proteico en vacas lecheras de harinas y expeller de soja presentes en Uruguay. Se obtuvieron muestras de estos subproductos en distribuidores de alimentos para vacunos de la cuenca lechera uruguaya. Se analizó la composición química, degradabilidad ruminal in situ (determinando: fracción soluble, tasa de degradación y degradabilidad efectiva) y su fermentescibilidad in vitro. Se comparó la composición química y degradabilidad ruminal in situ de las muestras con la base de datos del programa NRC (NRC, 2001). Todos los resultados fueron comparados a través de un análisis de varianza. Las harinas presentaron menor contenido de extracto etéreo, materia orgánica y mayor contenido proteico (P<0,05), mayor tasa de degradación y degradabilidad efectiva in situ, además de una mayor tasa de producción de gas in vitro en comparación con los expeller (P<0,01). La degradabilidad ruminal in vitro no varió entre subproductos (P=0,432). La comparación de datos con la base del NRC (NRC, 2001) indicó una menor producción de leche (L/d) debido a una mayor degradabilidad ruminal de las harinas y expeller evaluados. En base a las diferencias encontradas entre la composición química y degradabilidad ruminal de los subproductos analizados y los datos incorporados en el programa (NRC, 2... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Expeller; Proteína degradable en rumen; Rumen-degraded protein; Soybean meal. |
Thesagro : |
HARINA DE SOJA; PRODUCCION DE LECHE. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17302/1/Fernandez-Turren-et-al.-2018-SMVU-v54-n209.pdf
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Marc : |
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INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
23/09/2016 |
Actualizado : |
23/09/2016 |
Tipo de producción científica : |
Abstracts/Resúmenes |
Autor : |
CARRACELAS, G.; MARCHESI, C.; LAVECCHIA, A. |
Afiliación : |
JULIO GONZALO CARRACELAS GARRIDO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CLAUDIA ELIZABETH MARCHESI GYERMAN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDRES PASCUAL LAVECCHIA GONZALEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Water productivity, irrigation management, and systematization for rice farming systems in north region of Uruguay. [Resumen de poster]. |
Fecha de publicación : |
2016 |
Fuente / Imprenta : |
ln: Encuentro de Investigadores de la Región Noreste: Cerro Largo-Rivera-Tacuarembó, 1., 12 de agosto de 2016, Campus Interinstitucional de Tacuarembó, Tacuarembó. Libro de Resúmenes. Tacuarembó: UDELAR; INIA, 2016. |
Páginas : |
p. 54 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Rice farming systems in the North Region of Uruguay are mainly irrigated from water stored in dams. Increases in Water productivity would contribute to augment annually rice planted area, allows the allocation of water to irrigate other crops in a rotation and could contribute to reduce pumping irrigation costs. The aim of the experiments is to determine irrigation management practices and field layout techniques that increase Water Productivity. In this paper the results of
the joint analysis of three seasons experiments conducted in the Experimental Unit Artigas (30.30S, 57.06W) are presented (2012-2013-2014). Treatments (split plot experimental design) included two types of systematization with different vertical interval between levees (big plots): I.Conventional (VI-8cm) and II.Alternative (VI-4cm), and three irrigation management practices (small plots): 1.Continuous (C), 2.Intermittent until panicle initiation (IP), and 3.Intermittent during all crop cycle (I). In C a water layer of 10cm is maintained after flooding throughout all the crop cycle. In IP and I the water layer is allowed to decrease and is re-established when the soil is still saturated. Crop was direct drilled on 21st October (average) with 160 kg seed/ha with cultivar INIA Olimar (Indica). Basal fertilization was 100 kg/ha of 18-46-0 (NPK), and urea was 100 kg/ha fractionated at tillering and panicle initiation. Rainfall was on average 733 mm/year from October to March. Intermittent irrigation led to a significant savings in water inputs (38 % or 5567 m3 water/ha) and a significant increase in water productivity, affecting negatively industrial quality and grain yield (950 kg rice/ha less) (P< 0.05). Water productivity considering only irrigated water were: 0.57(c), 0.73(b) and 0.88(a) (kg grain/m3 water) for C, IP and I respectively (P< 0.05). Regarding Systematization, there was no significant differences in any of the parameters evaluated between treatments (P <0.05). MenosRice farming systems in the North Region of Uruguay are mainly irrigated from water stored in dams. Increases in Water productivity would contribute to augment annually rice planted area, allows the allocation of water to irrigate other crops in a rotation and could contribute to reduce pumping irrigation costs. The aim of the experiments is to determine irrigation management practices and field layout techniques that increase Water Productivity. In this paper the results of
the joint analysis of three seasons experiments conducted in the Experimental Unit Artigas (30.30S, 57.06W) are presented (2012-2013-2014). Treatments (split plot experimental design) included two types of systematization with different vertical interval between levees (big plots): I.Conventional (VI-8cm) and II.Alternative (VI-4cm), and three irrigation management practices (small plots): 1.Continuous (C), 2.Intermittent until panicle initiation (IP), and 3.Intermittent during all crop cycle (I). In C a water layer of 10cm is maintained after flooding throughout all the crop cycle. In IP and I the water layer is allowed to decrease and is re-established when the soil is still saturated. Crop was direct drilled on 21st October (average) with 160 kg seed/ha with cultivar INIA Olimar (Indica). Basal fertilization was 100 kg/ha of 18-46-0 (NPK), and urea was 100 kg/ha fractionated at tillering and panicle initiation. Rainfall was on average 733 mm/year from October to March. Intermittent irrigation led to a... Presentar Todo |
Palabras claves : |
IRRIGATION; RICE; SYSTEMATIZATION; WATER PRODUCTIVITY. |
Thesagro : |
ARROZ. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/6096/1/pagina-54.pdf
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Marc : |
LEADER 02800naa a2200217 a 4500 001 1055719 005 2016-09-23 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARRACELAS, G. 245 $aWater productivity, irrigation management, and systematization for rice farming systems in north region of Uruguay. [Resumen de poster].$h[electronic resource] 260 $c2016 300 $ap. 54 520 $aRice farming systems in the North Region of Uruguay are mainly irrigated from water stored in dams. Increases in Water productivity would contribute to augment annually rice planted area, allows the allocation of water to irrigate other crops in a rotation and could contribute to reduce pumping irrigation costs. The aim of the experiments is to determine irrigation management practices and field layout techniques that increase Water Productivity. In this paper the results of the joint analysis of three seasons experiments conducted in the Experimental Unit Artigas (30.30S, 57.06W) are presented (2012-2013-2014). Treatments (split plot experimental design) included two types of systematization with different vertical interval between levees (big plots): I.Conventional (VI-8cm) and II.Alternative (VI-4cm), and three irrigation management practices (small plots): 1.Continuous (C), 2.Intermittent until panicle initiation (IP), and 3.Intermittent during all crop cycle (I). In C a water layer of 10cm is maintained after flooding throughout all the crop cycle. In IP and I the water layer is allowed to decrease and is re-established when the soil is still saturated. Crop was direct drilled on 21st October (average) with 160 kg seed/ha with cultivar INIA Olimar (Indica). Basal fertilization was 100 kg/ha of 18-46-0 (NPK), and urea was 100 kg/ha fractionated at tillering and panicle initiation. Rainfall was on average 733 mm/year from October to March. Intermittent irrigation led to a significant savings in water inputs (38 % or 5567 m3 water/ha) and a significant increase in water productivity, affecting negatively industrial quality and grain yield (950 kg rice/ha less) (P< 0.05). Water productivity considering only irrigated water were: 0.57(c), 0.73(b) and 0.88(a) (kg grain/m3 water) for C, IP and I respectively (P< 0.05). Regarding Systematization, there was no significant differences in any of the parameters evaluated between treatments (P <0.05). 650 $aARROZ 653 $aIRRIGATION 653 $aRICE 653 $aSYSTEMATIZATION 653 $aWATER PRODUCTIVITY 700 1 $aMARCHESI, C. 700 1 $aLAVECCHIA, A. 773 $tln: Encuentro de Investigadores de la Región Noreste: Cerro Largo-Rivera-Tacuarembó, 1., 12 de agosto de 2016, Campus Interinstitucional de Tacuarembó, Tacuarembó. Libro de Resúmenes. Tacuarembó: UDELAR; INIA, 2016.
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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